Składniki
- 450 g mrożonego szpinaku*
- łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki
- Pieprz
- Sól
- Farsz:
- 200 g serka śmietankowego
- 1 łyżka śmietany
- 150 g wędzonego na zimno łososia
Przygotowanie
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dorzucamy do wystudzonego szpinaku wraz z mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo białka porcjami do szpinakowej masy mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie ją rozprowadzając.
Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 200°C (z termoobiegiem około 180°) przez około 10-15 minut. Pozostawiamy ją do wystudzenia.
Serek śmietankowy łączymy ze śmietaną. Smarujemy nim dokładnie zimne ciasto. Na serek układamy w plasterki łososia. Roladę delikatnie, ale ciasno zwijamy. Zawijamy ją w folię i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę.
Przed podaniem kroimy w plastry.
źródło: https://smaker.pl/przepis-rolada-szpinakowa-z-lososiem,161760,patigotuje.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz