środa, 30 maja 2018

Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

Składniki

  • 500 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 35 g miękkiego masła
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • sezam do posypania
  • 1 jajko
 

Przygotowanie

 
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest klejące, podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 30 minut.
Ciasto dzielimy na 6 równych części (można posłużyć się wagą kuchenną). Formujemy kule, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. 
Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15 minut.

źródło: https://smaker.pl/przepis-bulki-do-hamburgerow,153624,szefowa-kuchni.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz