Tradycyjne śląskie kluski,przepis prosty i bezjajeczny.
Przygotowanie
Ziemniaki obieram,kroje w ćwiartki i gotuje w osolonej wodzie do miękkości.
Po czym odlewam wodę,ziemniaki odstawiam by ostygły.
Przeciskam przez praskę,do dużej miski.
Wyrównuje wierzch ziemniaków.
Łyżką kreśle linie "na krzyż"
Jedną część ziemniaków wyciągam i rozkładam równo na pozostałych.
W wolne miejsce wsypuję mąkę do równości z ziemniakami.
Całość wyrabiam ręką na jednolitą masę.
Biorę kawałki ciasta na rękę i formuje kluski,palcem tworze dziurke na sos.
W garnku gotuje osoloną wodę,wkładam pojedyńczo kluski,gotuje na średnim ogniu,gdy wypłyną gotuje jeszcze 3 minuty,wyłączam i odstawiam na około 2 minuty.
Można podawać :)
źródło: https://smaker.pl/przepis-kluski-slaskie-z-dziurka,153616,stysiazgarami.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz