Składniki
- 500 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypania
- 250 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki stopionego masła
- 2 jajka
- 30 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
Przygotowanie
Resztę mąki przesiewamy do miski. Dodajemy masło, jajka, sól i zaczyn. Mieszamy i stopniowo dolewamy mleko. Dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość, potrwa to około godziny.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat. Są dwa sposoby formowania tych klusek. Pierwszy polega na delikatnym rozwałkowaniu ciasta (dość grubo około 2-2,5 cm) i wykrajaniu całych klusek za pomocą szklanki. Drugi, który według mnie jest lepszy, polega na wycinaniu szklanką z całości ciasta małych kawałków, które następnie ręcznie formujemy w bułeczki (zdjęcia). Kluski układamy na oprószonej mąką desce.
źródło: https://smaker.pl/przepis-kluski-na-parze-pampuchy,153568,patigotuje.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz