Składniki
- KRUCHE CIASTO:
- Margaryna 1 kostka
- Mąka pszenna 2,5 szklanki
- Żółtka 5 szt.
- Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- Cukier puder 4 łyżki
- MASA BUDYNIOWA:
- Cukier ¾ szklanki
- Cukier wanilinowy 3 łyżeczki
- Białka 5 szt.
- Olej 125 ml
- Budyń waniliowy (bez cukru) 2 opakowania
- Truskawki
Przygotowanie
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wrzucamy do tego margarynę i siekamy całość nożem. Dodajemy do tego cukier oraz żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części (jedną większą, drugą mniejszą), zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy je.
Blachę (użyłam tej o wymiarach 30x20cm) wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce na dno blachy. Wyrównujemy je i lekko przyciskamy dłonią. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
MASA BUDYNIOWA:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dosypujemy cukier i cukier wanilinowy (cały czas miksując). Wsypujemy również budynie oraz dolewamy olej (wszystko robimy bardzo powoli i stopniowo).
Masę budyniową wykładamy na upieczony i ostudzony spód, wyrównujemy oraz układamy gęsto truskawki (jeśli są duże, to przekrawamy je na pół i układamy przekrojoną stroną do góry). Na tak przygotowane ciasto ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta i pieczemy ok. 35 min. w temp. 180 stopni.
źródło: https://smaker.pl/przepis-kruche-ciasto-z-truskawkami,153531,izek.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz