poniedziałek, 21 maja 2018

Kruche ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami

Składniki

  • KRUCHE CIASTO:
  • Margaryna 1 kostka
  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Żółtka 5 szt.
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Cukier puder 4 łyżki
  • MASA BUDYNIOWA:
  • Cukier ¾ szklanki
  • Cukier wanilinowy 3 łyżeczki
  • Białka 5 szt.
  • Olej 125 ml
  • Budyń waniliowy (bez cukru) 2 opakowania
  • Truskawki
 

Przygotowanie

 
CIASTO KRUCHE:

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wrzucamy do tego margarynę i siekamy całość nożem. Dodajemy do tego cukier oraz żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części (jedną większą, drugą mniejszą), zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy je.
Blachę (użyłam tej o wymiarach 30x20cm) wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce na dno blachy. Wyrównujemy je i lekko przyciskamy dłonią. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

MASA BUDYNIOWA:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dosypujemy cukier i cukier wanilinowy (cały czas miksując). Wsypujemy również budynie oraz dolewamy olej (wszystko robimy bardzo powoli i stopniowo).
Masę budyniową wykładamy na upieczony i ostudzony spód, wyrównujemy oraz układamy gęsto truskawki (jeśli są duże, to przekrawamy je na pół i układamy przekrojoną stroną do góry). Na tak przygotowane ciasto ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta i pieczemy ok. 35 min. w temp. 180 stopni.

źródło: https://smaker.pl/przepis-kruche-ciasto-z-truskawkami,153531,izek.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz