niedziela, 20 maja 2018

Surówka z czerwonej kapusty i jabłek

Surówka z czerwonej kapusty i jabłek

Składniki

  • pół głowki czerwonej kapusty (500-600 g )
  • 2 małe kwasowe jabłka
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 goździki
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny
 

Przygotowanie

 

Kapustę oczyściłem z wierzchnich liści, drobno poszatkowałem, usuwając głąb oraz łykowate
części liści. Opłukałem ją wrzątkiem i mocno odcisnąłem. Obrane jabłka starłem na tarce, połączyłem z kapustą. Dodałem ocet, olej i goździki, zmiażdżone razem z łyżeczką cukru.
Wszystko wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. 

źródło: https://smaker.pl/przepis-surowka-z-czerwonej-kapusty-i-jablek,153496,obserwator.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz