wtorek, 3 lipca 2012

Placki z cukinii i marchwi




Placki z cukinii i marchwi

  • 1 duża cukinia
  • 2 duże marchwie
  • 2 cebulki dymki (razem ze szczypiorem)
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 jajko
  • 1 szklanka (150 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • mielone ziarna kolendry
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchwie obierz, umyj i też zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dymkę ze szczypiorem drobno posiekaj. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dopraw solą, pieprzem i mielonymi lub utłuczonymi w moździerzu ziarnami kolendry. W drugiej misce ubij trzepaczką lub mikserem mleko z jajkiem i skórką z cytryny. Połącz suche składniki z mokrymi i chwilę ubijaj, żeby się tylko połączyły. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany (jeśli jest za rzadkie, dodaj trochę mąki, jeśli za gęste dolej mleka). Dodaj cukinię, marchew i dymkę. Odstaw do lodówki na pół godziny. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Łyżką wazową porcjami smaż placuszki z dwóch stron, aż będą złociste. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z kwaśną śmietaną lub zielonym sosem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz