Gryczane słodkie racuchy z truskawkami i serkiem miętowym
- 5 jajek
- 40 g cukru pudru
- 50 ml kefiru
- 150 g ugotowanej na mleku kaszy gryczane
- 50 g mąki pszennej
- 150 g niemielonego sera twarogowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka posiekanej mięty
- 1 łyżeczka miodu
- 200 g truskawek
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
: Żółtka ubij z cukrem pudrem na puszysta masę. Dodaj kefir, ugotowana kaszę gryczaną oraz mąkę i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek. Na patelni, na delikatnym tłuszczu, na wolnym ogniu usmaż małe okrągłe racuszki tak, by się dobrze wypiekły. Rozkrusz widelcem ser twarogowy i dopraw miętą, miodem oraz jogurtem. Truskawki drobno pokrój. Usmażone racuszki przekładać masa serową i posypywać cukrem pudrem, udekoruj pokrojonymi truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz