Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 paczki drożdży
- ok. 3/4 szklanki mleka ciepłego
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sos do racuchów:
- 1 kg truskawek
- 1 l jogurtu waniliowego
Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru w 1 łyżce ciepłego mleka, posypać odrobina mąki, odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać przesiana mąkę, dodać jajka, wyrośniete drożdze i mleko, wyrobić drewniana łyżką ciasto na gęstą, jednolita masę. Zostawić do wyrośnięcia. Racuchy smażyć w głębokim, bardzo gorącym oleju małe racuszki. Odsączać z oleju na papierowych ręczniczkach, posypać cukrem pudrem. Sos podawać w osobnych miseczkach.
Sos do racuchów:
1/2 kg umytych truskawek zmiksować z jogurtem, dodać pozostałe truskawki pokrojone w ćwiartki. Wymieszać, schłodzić przed podaniem w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz