wtorek, 3 lipca 2012

Placki ziemniaczane


 
Placki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 3 czubate łyżki mąki (lub więcej jeśli ziemniaki są wodniste)
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie: 

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o takich oczkach, jaką fakturę placka najbardziej lubisz. Lekko odciśnij nadmiar płynu, dodaj drobniutko posiekaną cebulę (możesz też zetrzeć ją na tarce), mąkę, jajko, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Dowolnej wielkości placki smaż z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju, aż będą złocisto-brązowe. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz