Placki z wędzoną makrelą
- 1 wędzona makrela bez skóry (500 g)
- 350 g ugotowanych i rozgniecionych na purée mącznych ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta mielonej papryki
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1 cytryna pokrojona na cząstki
Wykonanie:
Rybę obierz z ości, rozgnieć widelcem, dodaj ziemniaczane purée, natkę, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem oraz papryką i wyrób na gładką masę. Uformuj osiem placuszków o grubości 1 cm, ułóż je na talerzu posypanym mąką i wstaw do lodówki na 30 min. Na ruszcie grilla połóż natłuszczoną folię aluminiową. Ułóż placuszki i piecz 8 min z jednej strony. Posmaruj oliwą, odwróć łopatką na drugą stronę i ponownie piecz 8 min. Powinny się lekko zrumienić z obu stron. Podawaj gorące, z cząstką cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz