wtorek, 3 lipca 2012

Naleśniki pomarańczowe





PRZYGOTOWANIE: 45 MINUT

Składniki:

  • 25 dag mąki , 
  • 2 jajka , 
  • 2 szklanki mleka , 
  • 1/2 torebki cukru waniliowego ,
  •  5 dag masła , 
  • 1 kieliszek koniaku , 
  • tłuszcz do patelni , 
  • skórka otarta z 2 pomarańczy , 
  • 10 dag masła ,
  •  6 dag cukru pudru , 
  • 50 g likieru.


Przepis:

Z przesianej mąki, jajek, mleka i cukru waniliowego utrzyj ciasto naleśnikowe. Ciągle ucierając, wlej stopione masło, a na koniec alkohol. Odstaw na godzinę, a potem usmaż cieniutkie naleśniki. Skórkę pomarańczową rozetrzyj z masłem i cukrem, wlej likier, wymieszaj, masą posmaruj naleśniki. Złóż i zapiecz w gorącym piekarniku. Podawaj udekorowane cząstkami pomarańczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz