PRZYGOTOWANIE: 45 MINUT
Składniki:
- 25 dag mąki ,
- 2 jajka ,
- 2 szklanki mleka ,
- 1/2 torebki cukru waniliowego ,
- 5 dag masła ,
- 1 kieliszek koniaku ,
- tłuszcz do patelni ,
- skórka otarta z 2 pomarańczy ,
- 10 dag masła ,
- 6 dag cukru pudru ,
- 50 g likieru.
Przepis:
Z przesianej mąki, jajek, mleka i cukru waniliowego utrzyj ciasto naleśnikowe. Ciągle ucierając, wlej stopione masło, a na koniec alkohol. Odstaw na godzinę, a potem usmaż cieniutkie naleśniki. Skórkę pomarańczową rozetrzyj z masłem i cukrem, wlej likier, wymieszaj, masą posmaruj naleśniki. Złóż i zapiecz w gorącym piekarniku. Podawaj udekorowane cząstkami pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz