wtorek, 3 lipca 2012

Pizza margherita





PRZYGOTOWANIE: 60 MINUT

Składniki:

na 3-4 pizze 

  • 500 g mąki (najlepiej specjalnej do pizzy), 
  • 15 g drożdży piwnych, 1 łyżeczka cukru, 
  • 300 ml wody 
  • 2 łyżki oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia), 
  • oliwa do smarowania, 
  • mąka do posypywania, 
  • sól, 
  • 200 g przecieru pomidorowego, 
  • 350 g mozzarelli, 
  • świeża bazylia.


Przepis:

Rozpuść drożdże w 200 ml ciepłej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Do miski wsyp połowę mąki (250 g), dodaj szczyptę soli, pozostały cukier, wymieszaj i wlej rozpuszczone drożdże. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Do zaczynu dodaj pozostałą mąkę, oliwę i 100 ml ciepłej wody. Wyrabiaj najpierw w misce, a potem na stolnicy lub blacie kuchennym, aż ciasto będzie elastyczne. Podziel ciasto na 4 części, przełóż do osobnych misek, posmaruj delikatnie oliwą, natnij wierzch na krzyż, przykryj ściereczkami i odstaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Każdą porcję ciasta rozwałkuj na jak najcieńszy okrągły placek. Posmaruj placki oliwą, a następnie rozsmaruj na nich cienką warstwę przecieru pomidorowego. Na pizzach poukładaj plastry mozzarelli i porwane listki bazylii. Ponownie skrop oliwą. Wstaw do pieca rozgrzanego do 230 st. C i piecz ok. 15 minut. 

Rady: 
margherita to jedna z najpopularniejszych rodzajów pizzy, możesz też do niej użyć innych dodatków: oliwek, szynki, pepperoni, kaparów, anchois itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz