Smażone racuchy z ricotty
Na 10-15 sztuk:
- 20 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka porto albo miodu pitnego
- 20 dag sera ricotta
- 2 łyżki cukru
- 1 jajo
- 2 łyżki mąki
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder
Wykonanie:
Żurawinę zalewamy w misce alkoholem i odstawiamy na 30 minut (lub dłużej). Gdy wchłonie alkohol, przekładamy ją na deskę i siekamy, ale niezbyt drobno. Ricottę wkładamy do innej miski (można ser przetrzeć przez sito, aby miał lżejszą konsystencję). Dodajemy cukier i roztrzepane jajo. Gdy wymieszamy ser z jajkami, dodajemy mąkę i żurawinę oraz alkohol z moczenia żurawin (jeżeli pozostał w misce). Do dużego garnka wlewamy olej, podgrzewamy go do ok. 150oC. Dwiema łyżkami formujemy z ciasta podłużne kawałki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, przewracamy w czasie smażenia, by nabrały złotego koloru z obu stron. Wyjmujemy pączki na papierowe ręczniki, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz