Placki z cukinii i marchwi
- 1 duża cukinia
- 2 duże marchwie
- 2 cebulki dymki (razem ze szczypiorem)
- skórka otarta z cytryny
- 1 jajko
- 1 szklanka (150 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- mielone ziarna kolendry
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchwie obierz, umyj i też zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dymkę ze szczypiorem drobno posiekaj. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dopraw solą, pieprzem i mielonymi lub utłuczonymi w moździerzu ziarnami kolendry. W drugiej misce ubij trzepaczką lub mikserem mleko z jajkiem i skórką z cytryny. Połącz suche składniki z mokrymi i chwilę ubijaj, żeby się tylko połączyły. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany (jeśli jest za rzadkie, dodaj trochę mąki, jeśli za gęste dolej mleka). Dodaj cukinię, marchew i dymkę. Odstaw do lodówki na pół godziny. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Łyżką wazową porcjami smaż placuszki z dwóch stron, aż będą złociste. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z kwaśną śmietaną lub zielonym sosem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz