piątek, 19 czerwca 2015

Gołąbki z prawdziwkami i suszonymi pomidorami - Przepis - Smaker.pl

Gołąbki z prawdziwkami i suszonymi pomidorami - Przepis - Smaker.pl



Dania główne





Składniki:

  • 1 główka kapusty
FARSZ:
  • 250 g ryżu
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 200 g prawdziwków (z zalewy solnej)
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 biała cebula
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy (do smażenia)
DO ZAPIEKANIA:
  • bulion
  • przecier pomidorowy


Przygotowanie

  1. Z kapusty wycinamy głąb, a liście parzymy w lekko osolonej wodzie.

    Ryż gotujemy al dente.

    Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.

    Do zeszklonej cebulki dodajemy opłukane z solnej zalewy prawdziwki i smażymy całość do uzyskania odpowiedniej miękkości, a następnie studzimy zawartość naczynia.
  2. Łopatkę wieprzową mielimy w maszynce do mięsa wraz z suszonymi pomidorami oraz ostudzoną cebulką i prawdziwkami.

    Do zmielonych składników dodajemy ugotowany ryż, posiekany drobno koperek, mieszamy i doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Powstały farsz nakładamy na sparzone liście kapusty, zawijamy i układamy ściśle w brytfance wyłożonej kapustą.

    Gołąbki zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 minut.






źródło:  http://smaker.pl/przepis-golabki-z-prawdziwkami-i-suszonymi-pomidorami,113047.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz