Kopiec kreta z truskawkami - Przepis - Smaker.pl
Składniki:
Do garnka wlewamy mleko, dodajmy masło, kakao i cukier oraz podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników na gładka masę. Przygotowaną masę czekoladową pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie do schłodzonej masy dodajemy zółtka, mąkę i proszek do pieczenia oraz całośc mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywna pianę oraz dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy oraz pieczemy w temp. 180 st. przez 30 minut. Z upieczonego i ostygniętego ciasta ścinamy górę oraz wydrążamy w cieście "miskę" (trzeba uważać, aby za glęboko nie wyjąć ciasta i nie zrobić dziury w spodzie). Zebrane kawałki ciasta kruszymy i odstawiamy na bok. Następnie układamy truskawki tak, aby pokryły dno ciasta. Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę, dodajemy smietan-fixy i cukier puder oraz całość miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec miksowania dodajmy startą gorzką czekoladę. Masę śmietanową przekładamy na ciasto, lekko wciskamy żeby była między truskawkami i formujemy kopiec. Następnie posypujemy wcześniej pokruszonym ciastem. Gotowy kopiec kreta odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kopiec-kreta-z-truskawkami,113001.html
Składniki:
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 3/5 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 l śmietanki 30%
- 4 śmietan-fixy
- 4 łyżki cukru pudru
- tabliczka gorzkiej czekolady
- truskawki (ok 500 g, aby zapełniły cały biszkop
Do garnka wlewamy mleko, dodajmy masło, kakao i cukier oraz podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników na gładka masę. Przygotowaną masę czekoladową pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie do schłodzonej masy dodajemy zółtka, mąkę i proszek do pieczenia oraz całośc mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywna pianę oraz dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy oraz pieczemy w temp. 180 st. przez 30 minut. Z upieczonego i ostygniętego ciasta ścinamy górę oraz wydrążamy w cieście "miskę" (trzeba uważać, aby za glęboko nie wyjąć ciasta i nie zrobić dziury w spodzie). Zebrane kawałki ciasta kruszymy i odstawiamy na bok. Następnie układamy truskawki tak, aby pokryły dno ciasta. Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę, dodajemy smietan-fixy i cukier puder oraz całość miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec miksowania dodajmy startą gorzką czekoladę. Masę śmietanową przekładamy na ciasto, lekko wciskamy żeby była między truskawkami i formujemy kopiec. Następnie posypujemy wcześniej pokruszonym ciastem. Gotowy kopiec kreta odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kopiec-kreta-z-truskawkami,113001.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz