poniedziałek, 15 czerwca 2015

Kopiec kreta z truskawkami - Przepis - Smaker.pl

Kopiec kreta z truskawkami - Przepis - Smaker.pl





Desery



Składniki: 

  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 3/5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 l śmietanki 30%
  • 4 śmietan-fixy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • truskawki (ok 500 g, aby zapełniły cały biszkop
Jak zrobić:  


Do garnka wlewamy mleko, dodajmy masło, kakao i cukier oraz podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników na gładka masę. Przygotowaną masę czekoladową pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie do schłodzonej masy dodajemy zółtka, mąkę i proszek do pieczenia oraz całośc mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywna pianę oraz dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy oraz pieczemy w temp. 180 st. przez 30 minut. Z upieczonego i ostygniętego ciasta ścinamy górę oraz wydrążamy w cieście "miskę" (trzeba uważać, aby za glęboko nie wyjąć ciasta i nie zrobić dziury w spodzie). Zebrane kawałki ciasta kruszymy i odstawiamy na bok. Następnie układamy truskawki tak, aby pokryły dno ciasta. Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę, dodajemy smietan-fixy i cukier puder oraz całość miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec miksowania dodajmy startą gorzką czekoladę. Masę śmietanową przekładamy na ciasto, lekko wciskamy żeby była między truskawkami i formujemy kopiec. Następnie posypujemy wcześniej pokruszonym ciastem. Gotowy kopiec kreta odstawiamy do lodówki na kilka godzin.



źródło:  http://smaker.pl/przepis-kopiec-kreta-z-truskawkami,113001.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz