piątek, 12 czerwca 2015

Wątróbka duszona z warzywami

Wątróbka duszona z warzywami - Przepis - Smaker.pl


Dania główne


Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnków
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 400 g pomidorów pelati
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 łyżek oliwy
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie"

  1. Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwi, wrzucamy wątróbkę i podsmażamy do momentu, gdy nie będzie widoczna krew. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut, następnie dodajemy zblenderowane pomidory i dusimy kolejne 5 minut. Na samym końcu dodajemy kawałki wątróbki bez tłuszczu, mieszamy i dusimy wszystko razem około 5 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Danie powinno być lekko pikantne, więc nie żałujmy pieprzu. Podajemy na gorąco z tłuczonymi ziemniakami.
    Jeśli spodobał Wam się ten przepis, spróbujcie koniecznie przepisu na wątróbkę w sosie słodko-pikantnym.
    Moje rady:
    - wątróbkę zawsze solimy pod koniec gotowania, w przeciwnym razie będzie twarda
    - podczas smażenia wątróbki pamiętajmy, aby jej nie przesmażyć. Zbyt długie smażenie sprawi, że wątróbka będzie twarda.

źródło:  http://smaker.pl/przepis-watrobka-duszona-z-warzywami,112967.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz