Konfitura truskawkowa na spirytusie – stara receptura - Przepis - Smaker.pl
źródło: http://smaker.pl/przepis-konfitura-truskawkowa-na-spirytusie-stara-receptura,113041.html
- 2 kg ładnych, dojrzałych, suchych truskawek
- 2 kg cukru
- ok. 100 ml spirytusu
Truskawki umyć, osączyć, każdą wziąć za ogonek i zanurzyć w spirytusie wlanym do kieliszka od wina, potem oderwać szypułkę a truskawkę wrzucić do przygotowanego szerokiego garnka. Całość przesypac cukrem i zostawić na całą noc.
Następnie wstawić na ogień, zagotować, zebrać szum i gotować jeszcze ale tylko 1 minutę, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Czynność krótkiego gotowania powtórzyć jeszcze 3 razy, na gorąco wlać do słoiczków, dobrze zakręcić, ułożyć do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Pozostawić tak do ostygnięcia.
Jest trochę przy niej pracy ale warta jest tego zachodu :)
źródło: http://smaker.pl/przepis-konfitura-truskawkowa-na-spirytusie-stara-receptura,113041.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz