poniedziałek, 15 czerwca 2015

Torcik naleśnikowy

Torcik naleśnikowy - Przepis - Smaker.pl



Desery

Składniki:


NALEŚNIKI:

  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Woda gazowana 1 szklanka
  • Mleko 1 i 3/4 szklanki
  • Jajko 1 szt.
  • Proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Szczypta soli
MASA:
  • Mleko 1 l
  • Margaryna 125 gram
  • Kakao rozpuszczalne 7 łyżek
  • Kleik ryżowy (zamiennie kasza manna) 1 szklanka
  • Cukier puder 3 łyżki
  • Aromat pomarańczowy
  • Orzechy włoskie 5 szt.
  • Herbatniki 5 szt.

Przygotowanie

NALEŚNIKI:

 Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do miski. Całość dokładnie miksujemy, aby powstała jednolita i gładka masa. Powstałe ciasto wlewamy stopniowo łyżką na gorącą, polaną oliwą z oliwek patelnię i smażymy z obu stron na rumiano. Naleśniki powinny być grubsze niż te tradycyjne. Z podanej porcji powinno ich wyjść ok. 6-7
 sztuk.
 Usmażone naleśniki odkładamy na talerz.

MASA:

 Do garnka wlewamy mleko, dodajemy do niego margarynę, wsypujemy kakao, cukier oraz wlewamy kilka kropel olejku pomarańczowego. Wstawiamy garnek na średni ogień i gotujemy, aby margaryna i cukry rozpuściły się (co jakiś czas mieszając). Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się, a mleko będzie wrzało, wsypujemy powoli kleik ryżowy, energicznie mieszając zawartość garnka, aby nie powstały grudki. Kleik ryżowy gotujemy ok. 3 minuty, ciągle go mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia.

Na dużym talerzu kładziemy pierwszy naleśnik i wykładamy na niego porcję kleiku. Przykrywamy to drugim naleśnikiem i nakładamy kolejną porcję kleiku. Postępujemy tak do momentu wykorzystania wszystkich naleśników i kleiku. Ostatnia warstwa kończy się naleśnikiem, na którym cieniutko rozsmarowujemy odrobinę kleiku ryżowego i posypujemy go pokruszonymi orzechami włoskimi i herbatnikami. Gotowy tort wstawiamy do lodówki, aby ostygł i zastygł.


źródło:  http://smaker.pl/przepis-torcik-nalesnikowy,113008.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz