sobota, 20 czerwca 2015

botwinka II

botwinka II - Przepis - Smaker.pl



Zupy



Składniki:


  • 2,5 litra wody
  • skrzydełka
  • duży pęczek botwiny
  • włoszczyzna
  • ziemniaki
  • liść laurowy
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • śmietana
  • jajka
  • koperek
  • pieprz, sól
  • 1-2 łyżki octu


Przygotowanie

  1. Na skrzydełkach i włoszczyźnie gotujemy wywar, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
  2. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę,
  3.  dodajemy także trochę łodyg i liści botwiny, i także wrzucamy do wywaru.
  4. Wyjmujemy skrzydełka; obieramy mięso dodając do zupy. Marchew ,
  5.  seler i pietruszkę też wyjmujemy rozcieramy widelcem na talerzu i dodajemy do zupy.
  6.  Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ocet, który można zastąpić sokiem z cytryny.
  7. na talerzach układamy ćwiartki jajek , nalewamy zupę i dodajemy śmietany jak chcemy
źródło:  http://smaker.pl/przepis-botwinka-ii,113077.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz