piątek, 5 czerwca 2015

Uwielbiam gotować: Ratatuj (Ratatouille)

Uwielbiam gotować: Ratatuj (Ratatouille)


Ratatuj (Ratatouille)


Ratatouille to pyszne, bezmięsne, lekkie danie pochodzące z kuchni francuskiej. Potrawa ta składa z wielu warzyw tj. papryka, bakłażan, cukinia, pomidory, cebula i czosnek. Całość wspaniale komponuje się z aromatycznymi ziołami. Danie najlepiej smakuje na ciepło podane z chrupiącymi grzankami. 
Nie wiem jak Wam, ale mnie ten posiłek kojarzy się z bajką Ratatuj, którą wprost uwielbiam. Film ten opowiada o tym jak sympatyczny szczurek został kucharzem w jednej z paryskich restauracji, a zasłynął właśnie dzięki przygotowaniu wspaniałej potrawy - Ratatuj, którą zachwycił się wysokiej rangi krytyk kulinarny. Danie to sprawiło, że przeniósł się do czasów dzieciństwa, przypomniały mu się cudowne domowe smaki :)

Ratatuj (Ratatouille)

Ratatuj (Ratatouille)

Składniki:
  • 1 średni bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1/2 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
Do podania:
  • grzanki 
  • listki świeżej bazylii



Bakłażana i cukinię myję, kroję na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Plastry posypuję solą i odstawiam na durszlaku na pół godziny. Po tym czasie opłukuję warzywa z soli i osuszam papierowym ręcznikiem. 
Paprykę myję, przekrawam, usuwam gniazda nasienne i kroję w podłużne paski. Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram, usuwam gniazda nasienne a miąższ kroję w kostkę.
Cebulę obieram i siekam w małą kostkę, podsmażam na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Wtedy dodaję posiekany czosnek i przesmażam do lekkiego zrumienienia. Na patelnię dodaję plastry bakłażana i cukinii oraz paski papryki. Duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu ok.
5 - 10 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodaję pomidory i smażę całość bez przykrycia, aż się rozpadną. Na koniec doprawiam potrawę do smaku ziołami, solą, pieprzem i słodką papryką. 
Danie podaję na ciepło z grzankami.

Smacznego! :) 

Ratatuj (Ratatouille)






źródło:  http://www.uwielbiamgotowac.com/2013/08/ratatuj-ratatouille.html#.VXHuN8_tmko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz