Chłodnik na botwince. Idealny na upalne dni - Kobieta
źródło: http://kobieta.onet.pl/chlodnik-na-botwince-idealny-na-upalne-dni/njwten
Na zewnątrz więcej słońca i coraz wyższa temperatura. To idealny czas, żeby stworzyć pyszne danie z sezonowych produktów. Co powiecie na orzeźwiający chłodnik na botwince?
Udajcie się do pobliskiego warzywniaka, a na pewno znajdziecie tam świeżą botwinkę, którą wykorzystacie w tym przepisie.
Niezbędne produkty:
- 1 l kefiru
- ½ l śmietany
- 1 pęczek botwiny
- 1 ogórek
- rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- 4 jajka na twardo
Opis przygotowania:
Botwinkę dokładnie umyć. Łodyżki z liśćmi posiekać w drobne paski, podobnie zrobić z buraczkami. Do odrobiny zagotowanej wody dodać pół łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny. Dorzucić posiekaną botwinę. Gotować do miękkości, po czym wystudzić, umieszczając garnek w misce z wodą i lodem.
Kefir zmiksować ze śmietaną, dorzucić ogórek pokrojony w kosteczkę, posiekane w półtalarki rzodkiewki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dobrze schłodzoną botwinkę oraz pęczek drobno pokrojonego koperku. Chłodzić ok. 1/2 godziny w lodówce, podawać z przekrojonym na pół jajkiem na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz