wtorek, 16 czerwca 2015

Kotleciki drobiowe z prawdziwkami

Kotleciki drobiowe z prawdziwkami - Przepis - Smaker.pl



Dania główne



  • około 550 g piersi z kurczaka
  • 400 g prawdziwków z zalewy solnej
  • 2 białe cebule
  • mały pęczek koperku
  • 4 łyżki bułki tartej bezglutenowej (+ do panierki)
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej rzepakowy (do smażenia)
Cebule kroimy w kostkę, a następnie szklimy ją na
 oleju rzepakowym.


Do zeszklonej cebulki dodajemy wypłukane
 z zalewy solnej prawdziwki* i smażymy całość 
do uzyskania odpowiedniej miękkości, a następnie studzimy.

* do przyrządzenia kotlecików możemy także użyć
 prawdziwków suszonych, które po namoczeniu 
delikatnie podgotowujemy.


Wystudzone prawdziwki i cebulkę, a także piersi z kurczaka,
 mielimy w maszynce do mięsa.


 

Do zmielonych składników dodajemy jajko, bułkę tartą,
 posiekany koperek i doprawiamy farsz solą oraz 
świeżo zmielonym pieprzem.


 

Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej (u mnie bezglutenowa).


Kotleciki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.

Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Podajemy z ulubionymi dodatkami


Życzę smacznego! 



źródło:  http://smaker.pl/przepis-kotleciki-drobiowe-z-prawdziwkami,113016.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz