Kotleciki drobiowe z prawdziwkami - Przepis - Smaker.pl
źródło: http://smaker.pl/przepis-kotleciki-drobiowe-z-prawdziwkami,113016.html
- około 550 g piersi z kurczaka
- 400 g prawdziwków z zalewy solnej
- 2 białe cebule
- mały pęczek koperku
- 4 łyżki bułki tartej bezglutenowej (+ do panierki)
- 1 jajko
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia)
Cebule kroimy w kostkę, a następnie szklimy ją na
oleju rzepakowym.
Do zeszklonej cebulki dodajemy wypłukane
z zalewy solnej prawdziwki* i smażymy całość
do uzyskania odpowiedniej miękkości, a następnie studzimy.
* do przyrządzenia kotlecików możemy także użyć
* do przyrządzenia kotlecików możemy także użyć
prawdziwków suszonych, które po namoczeniu
delikatnie podgotowujemy.
Wystudzone prawdziwki i cebulkę, a także piersi z kurczaka,
mielimy w maszynce do mięsa.
Do zmielonych składników dodajemy jajko, bułkę tartą,
posiekany koperek i doprawiamy farsz solą oraz
świeżo zmielonym pieprzem.
Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej (u mnie bezglutenowa).
Kotleciki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.
Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Podajemy z ulubionymi dodatkami
Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Podajemy z ulubionymi dodatkami
Życzę smacznego!
źródło: http://smaker.pl/przepis-kotleciki-drobiowe-z-prawdziwkami,113016.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz