poniedziałek, 15 czerwca 2015

Racuchy z truskawkami - na sodzie (najłatwiejsze!)

Racuchy z truskawkami - na sodzie (najłatwiejsze!) - Przepis - Smaker.pl

Przekąski



Składniki: 



  • 2 szklanki zsiadłego mleka (ewentualnie śmietany czy jogurtu, sprawdzi się wszystko co jest mleczne i kwaśne)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 - 2 łyżki cukru (nie za dużo, aby placuszki się nie spaliły)
  • szczypta cynamonu
  • truskawki (umyte, wysuszone, przekrojone na pół i oprószone mąką)
  • olej rzepakowy do smażenia


Przygotowanie

  1. Do mleka dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, cynamon i cukier. Ciasto powinno być półpłynne - mąki należy dodawać na oko. Łyżkę ciasta wykładamy na rozgrzany tłuszcz, a następnie wkładamy na nie truskawki i przykrywany je kolejną porcją ciasta. Owoce powinny być dokładnie w cieście ukryte, bo inaczej sok z nich wypływający będzie pryskał i skwierczał. Gdy placuszek się przyrumieni przewracamy go na drugą stronę. Smażymy na średnim ogniu, pilnując aby racuchy były zanurzone przynajmniej do połowy wo oleju. Zdejmujemy i zostawiamy do odsączenia na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują na ciepło.


źródło:  http://smaker.pl/przepis-racuchy-z-truskawkami-na-sodzie-najlatwiejsze,112998.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz