piątek, 29 czerwca 2018

CZEREŚNIÓWKA NA KŁOPOTY ŻOŁĄDKOWE

Czereśniówka /123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg dojrzałych czereśni
  • 1 l wódki
  • kilka goździków
  • 1/2 kg cukru
  • 50 dag wydrylowanych czereśni
  • 25 dag zielonego agrestu
  • 25 dag cukru 1
1. Umyte i przebrane czereśnie z pestkami (możesz też wydrylować owoce) wsyp do słoja i dodaj goździki. Wszystko zalej wódką, szczelnie zakręć i odstaw w nasłonecznione miejsce na 2 miesiące. Co kilka dni potrząsaj słojem, żeby wymieszać płyn z owocami.
2. Po tym czasie zlej nalewkę. Pozostałe w słoju owoce zasyp cukrem i ponownie odstaw do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści - około 2-3 tygodnie. Powstały syrop zlej z owoców, przefiltruj i dopraw nim odlany wcześniej alkohol. Od ilości wlanego syropu będzie zależała moc nalewki z czereśni. Ważne: możesz też część nalewki pozostawić w formie wytrawnej, a drugą część wymieszać ze słodką, przefiltrowaną nalewką. Wszystko to kwestia smaku.
3. Czereśniówkę przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej będzie smakowała po 3 miesiącach. Ważne: nalewkę z czereśni możesz też przygotować na spirytusie 50%, a zamiast goździków dodać skórkę z cytryny i około 60 ml soku z cytryny.


źródło: http://www.styl.pl/kuchnia/news-czeresniowka-na-klopoty-zoladkowe,nId,2226772#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz