Przygotowanie krok po kroku:
- Do garnka wlewamy litr wody, wrzucamy wydrylowane, umyte czereśnie z usuniętymi ogonkami, doprowadzamy do wrzenia.
- Całość gotujemy około pół godziny.
- Słodzimy. Proponujemy nie wykorzystywać całego cukru na jeden raz. Słodkość kompotu możemy regulować w zależności od upodobań.Można także przygotować wersję light kompotu, zamiast cukru używając słodzika.
- Gorący kompot możemy przelać do słoika (wraz z owocami czereśni) i pasteryzować albo podać bezpośrednio na stół, uprzednio wychładzając go.
- Jeśli chcemy, by kompot miał nieco inny, oryginalniejszy smak, możemy dodać do niego sok z połówki cytryny.
źródło: http://beszamel.se.pl/przetwory/kompot-z-czeresni-jak-u-babci-sprawdzony-przepis,4592/?utm_source=traqli&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter_beszamel&tqid=gv3jaiQ8AR8BpFbDvAMLqMUjVP43PRdjg5GLWLC9
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz