piątek, 15 czerwca 2018

Kompot z czereśni jak u babci

Kompot z czereśni jak u babci - sprawdzony przepis [WIDEO]

Składniki

  • 1 kg czereśni
  • pół szklanki cukru
  • opcjonalnie: sok z połówki cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Do garnka wlewamy litr wody, wrzucamy wydrylowane, umyte czereśnie z usuniętymi ogonkami, doprowadzamy do wrzenia.
  2. Całość gotujemy około pół godziny.
  3. Słodzimy. Proponujemy nie wykorzystywać całego cukru na jeden raz. Słodkość kompotu możemy regulować w zależności od upodobań.Można także przygotować wersję light kompotu, zamiast cukru używając słodzika.
  4. Gorący kompot możemy przelać do słoika (wraz z owocami czereśni) i pasteryzować albo podać bezpośrednio na stół, uprzednio wychładzając go.
  5. Jeśli chcemy, by kompot miał nieco inny, oryginalniejszy smak, możemy dodać do niego sok z połówki cytryny.
źródło: http://beszamel.se.pl/przetwory/kompot-z-czeresni-jak-u-babci-sprawdzony-przepis,4592/?utm_source=traqli&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter_beszamel&tqid=gv3jaiQ8AR8BpFbDvAMLqMUjVP43PRdjg5GLWLC9
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz