Sałatka śledziowa z ziemniakami, jajkiem, zielonym groszkiem i koperkiem jest doskonała na każdą imprezę. Również w dzień powszedni świetnie się sprawdzi na kolację lub jako przekąska.
Składniki
- 4 płaty śledziowe
- 4 średnie ziemniaki sałatkowe
- 4 jajka
- 1/2 puszki groszku zielonego
- 1/2 pęczku koperku
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
- Śledzie, jeśli są solone, to wcześniej wymoczyć, następnie pokroić w paski.
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku z gałązkami kopru. Odcedzić i gorące pokroić w ósemki.
- Połączyć sok z cytryny z oliwą i koperkiem. Tą mieszaniną zalać ziemniaki i delikatnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia, aby ziemniaki nabrały smaku.
- Jajka ugotować, ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki.
- Śledzie pokroić w paski szerokości 2 cm.
- Połączyć ziemniaki, śledzie, jajka, dodać odcedzony groszek, świeżo zmielony czarny pieprz i wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz