Składniki
- 50 dag obranego rabarbaru
- 50 dag oczyszczonych truskawek
- 50 dag cukru
- 3 łyżeczki miodu
Przygotowanie krok po kroku:
- Rabarbar pokroić na małe kawałki. Truskawki i rabarbar, każde w osobnym naczyniu, zasypać cukrem (po połowie). Odstawić na 2 godziny, żeby puściły sok. Wszystko wymieszać, zagotować, mieszając, odstawić na kilka minut. Słoiki umyć, wyparzyć. Truskawki i rabarbar znowu zagotować, smażyć na małym ogniu przez pół godziny, często mieszając i usuwając szumy. Gdy dżem będzie już gęsty, dodać miód, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Gorący dżem truskawkowo-rabarbarowy przełożyć do słoików, mocno zakręcić, przewrócić do góry dnem i zawinąć w gruby koc, żeby słoiki powoli stygły.
źródło: http://beszamel.se.pl/przetwory/dzem-z-rabarbaru-i-truskawek-z-miodem-sprawdzony-przepis,4548/?utm_source=traqli&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter_beszamel&tqid=jeKua2IgGEcB9q4hPId69N3Esd0TOS3DJyX2vaK_
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz