piątek, 29 czerwca 2018

PYSZNE MIELONE

Tak dobrych nie jedliście! /123RF/PICSEL

Składniki

  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • 2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, majeranek, szczypiorek, lubczyk)
  • 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • sól
  • bulion warzywny
  • olej
Składniki na sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • pieprz
  • 2 łyżki jogurtu
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka curry
  • ostra, suszona papryka
Do mięsa dodaj bułkę tartą, zioła, pokrojone w drobniutką kosteczkę papryki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajko, dolej 3 łyżki wodyi wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kulki. Ułóż je na aluminiowej blaszce posmarowanej niewielką ilością oleju. Kulki mięsne wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 5 minut w temperaturze 180° C. Następnie wrzuć je do gorącego bulionu i gotuj około 15 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz curry. 


źródło: http://mamdziecko.interia.pl/kuchnia/news-pyszne-mielone,nId,2599983#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz