Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 150 g boczniaków
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 1 duża marchew
- 150 g serka twarogowego z ziołami
- 1 łyżka mąki
- świeży lubczyk
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min.
Boczniaki kroimy w paski, podsmażamy na rozgrzanym maśle z posiekaną cebulą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do zupy razem z grubo poszatkowaną kapustą i startą na dużych oczkach, marchewką. Gotujemy do miękkości warzyw.
Serek rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy mąkę i mieszamy na gładko. Dodajemy do zupy, podgrzewamy cały czas mieszając. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym lubczykiem.
źródło: https://smaker.pl/przepis-kremowa-zupa-z-boczniakami,163514,gregorhspeed.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz