Składniki
- 80 dag truskawek
- 20 dag rabarbaru
- 50 dag cukru
- sok i miąższ z 1 cytryny
- skórka cytrynowa
Przygotowanie krok po kroku:
- Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować.
- Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na na plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
- Truskawki i rabarbar zasypać cukrem w misce i odstawić na mniej więcej 2 godziny.
- Przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i wyszorowaną, sparzoną skórkę, podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru. Następnie zwiększyć ogień, przesmażać truskawki z rabarbarem, aż dżem zacznie gęstnieć i ciemnieć (ok. 1,5 godziny).
- Wyjąć skórkę, przełożyć dżem truskawkowo-rabarbarowy do sparzonych słoików, mocno dokręcić. Odwrócić do góry dnem, zawinąć w gruby koc do wystygnięcia. Można też pasteryzować.
źródło: http://beszamel.se.pl/przetwory/dzem-truskawkowo-rabarbarowy-jak-zrobic-latwy-przepis,4547/?utm_source=traqli&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter_beszamel&tqid=nPDjfGYjBRYBGisps9QkwxzEW1xJofAAVnRrP9x8
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz