sobota, 30 czerwca 2018

PLACKI DIETETYCZNE

/© Bauer

Składniki

  • 3 łyżki szczypiorek
  • kiełki słonecznika
  • 3 łyżki natka pietruszki
  • 1 szklanka mąka razowa
  • pół szklanki płatki owsiane
  • 2 łyżki olej
  • 1 sztuka jajko
  • 2 łyżki mąka kukurydziana
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek woda
  • 1 szklanka kefir
Jajko roztrzepać, dokładnie wymieszać z kefirem, wodą, dwiema łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać mąkę kukurydzianą, razową i płatki owsiane. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Dodać szczypiorek, natkę pietruszki, sól i pieprz. Jeśli ciasto jest za gęste, można wlać nieco wody lub mleka.
Ciasto odstawić na 15 minut, aby mąka napęczniała i składniki połączyły się. Rozgrzać na patelni olej, na gorący tłuszcz wlewać ciasto łyżką, formując z niego placuszki. Obsmażać je po kilka minut z każdej strony. Danie podawać z kiełkami lub z gęstą śmietaną.


źródło: http://www.styl.pl/kuchnia/przepisy/news-placki-dietetyczne,nId,360395#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz