Składniki
- 1 kg bardzo dojrzałych, słodkich czarnych czereśni
- 1 l spirytusu
- 0,4 l wody
- 50 dag cukru
Przygotowanie krok po kroku:
- Czereśnie oczyszczamy z ogonków, płuczemy, suszymy i wydrylowane wsypujemy do gąsiorka (razem z sokiem).
- W oddzielnym naczyniu mieszamy spirytus z przegotowaną i ostudzoną wodą.
- Otrzymanym roztworem zalewamy czereśnie, gąsior korkujemy i odstawiamy na 10 dni w ciepłe, zaciemnione miejsce.
- Po tym czasie przesączamy nalewkę przez gazę do innego naczynia.
- Czereśnie zasypujemy cukrem, mieszamy, wstrząsając, gąsiorek zawiązujemy gazą i ponownie odstawiamy w ciepłe, zaciemnione miejsce na tydzień do momentu, aż rozpuści się cukier.
- Po upływie tego czasu otrzymany płyn przesączamy przez gazę, wlewamy do naczynia z nalewką, mieszamy i odstawiamy na 24 godziny.
- Gotową słodką nalewkę na czereśniach należy wlać do półlitrowych butelek, zakorkować i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej cztery miesiące.
źródło: http://beszamel.se.pl/przetwory/slodka-nalewka-czeresniowa-smak-lata-sprawdzony-przepis,4523/?utm_source=traqli&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter_beszamel&tqid=jOblN318Hh8Bnbx3x1_Tf0n9wOXHJ306wN3FIsAQ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz