Danie kuchni tureckiej.
Składniki
- 2 pory
- 3 czerwone papryki
- 100 g czarnych oliwek
- 200 g owczego sera
- pół pęczka natki
- pół pęczka tymianku
- 50 g migdałów
- 4 łyżki octu winnego z białego wina
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oleju
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki cukru
Przygotowanie
Oczyszczone z pestek strąki papryki i owczy ser pokroiłem w niedużą kostkę.
Natkę i tymianek opłukałem, osuszyłem, drobno posiekałem.
Migdały sparzyłem, obrałem, pokroiłem i uprażyłem na suchej patelni.
Przygotowałem sos: wymieszałem ocet z sokiem cytrynowym i oliwą. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i cukrem, połączyłem z pokrojoną zieleniną. Sos wymieszałem z przygotowanymi składnikami sałatki.
źródło: https://smaker.pl/przepis-salatka-pasterzy,163179,obserwator.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz