czwartek, 14 czerwca 2018

Nalewka truskawkowa

Nalewka truskawkowa

Składniki

  • -800g truskawek -1 szkl cukru -sok z 1 cytryny
  • -0,5 szkl cukru -1 szkl wody -1 szkl wódki
  • -1 szkl spirytusu
 

Przygotowanie

 
Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki.
Dajemy je do dużego słoja, warstwami, raz truskawki raz cukier.

 
Całość zamykamy i odkładamy w jasne miejsce na około 24 godziny, tak by truskawki puściły sok a cukier się rozpuścił.

 
Następnie wlewamy do truskawek alkohol oraz 0,5 szkl wody. (jeśli chcecie mocniejszą nalewkę możecie dodać więcej alkoholu)

Zamykamy słój i wstawiamy go z chłodne oraz ciemne miejsce-ja miałam go w szafce w kuchni.
Czekamy tydzień 

Po tygodniu 

robimy syrop z 0,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki wody.
Studzimy, dodajemy sok z cytryny.


Nalewkę przecedzamy przez sitko, potem przez gazę.
Wlewamy ją do syropu z cytryną.Całość ponownie przecedzamy przez gazę.

 
Wlewamy do butelek i gotowe :-)Wiadomo, nalewka jest najlepsza jak postoi dłużej.

Jest pyszna

 
źródło: https://smaker.pl/przepis-nalewka-truskawkowa,162457,smaki-katriny.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz