środa, 6 czerwca 2018

Śledziowy tatar - stary i prosty przepis

Śledziowy tatar - stary i prosty przepis [WIDEO]
Śledziowy tatar przywróciła do łask Magda Gessler, propagując to danie w Kuchennych Rewolucjach. Ale tatar ze śledzia nie jest nową potrawą, gościł na polskich stołach już przed laty - tylko jego przyrządzanie było trudniejsze, bo trzeba było własnoręcznie filetować solone śledzie. Podajemy stary sprawdzony przepis na śledziowy tatar.

Składniki

  • opakowanie śledzi „Matjas”
  • czerwona i biała cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól, pieprz,
  • kilka sporych marynowanych grzybków
  • żółtka z dwóch jaj ugotowanych na twardo
  • oliwa
  • musztarda (najlepsza miodowa)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie spróbować i gdy są zbyt słone, namoczyć by straciły nadmiar soli. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • Po odsączeniu posiekać śledzie bardzo drobno, zmieszać z przetartymi żółtkami jaj (można też użyć żółtek surowych - po sparzeniu jajek)
  • Wymieszać śledzie z musztardą, oliwą i pieprzem, ułożyć z nich niewielkie porcje, każdą z nich otoczyć wianuszkiem posiekanej cebuli, ogórków i grzybków marynowanych - jak klasycznego tatara.
  • Można ozdobić każdą porcję połówką przepiórczego jajka ugotowanego na twardo.
źródło: http://beszamel.se.pl/przekaski/sledziowy-tatar-stary-prosty-przepis-wideo,9763/?utm_source=traqli&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter_beszamel&tqid=gq_xMXYqDkEB0joR064kE0fmmqv.jVE8n4yCByRd

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz