Śledziowy tatar przywróciła do łask Magda Gessler, propagując to danie w Kuchennych Rewolucjach. Ale tatar ze śledzia nie jest nową potrawą, gościł na polskich stołach już przed laty - tylko jego przyrządzanie było trudniejsze, bo trzeba było własnoręcznie filetować solone śledzie. Podajemy stary sprawdzony przepis na śledziowy tatar.
Składniki
- opakowanie śledzi „Matjas”
- czerwona i biała cebula
- 2 ogórki konserwowe
- sól, pieprz,
- kilka sporych marynowanych grzybków
- żółtka z dwóch jaj ugotowanych na twardo
- oliwa
- musztarda (najlepsza miodowa)
Przygotowanie krok po kroku:
- Śledzie spróbować i gdy są zbyt słone, namoczyć by straciły nadmiar soli. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- Po odsączeniu posiekać śledzie bardzo drobno, zmieszać z przetartymi żółtkami jaj (można też użyć żółtek surowych - po sparzeniu jajek)
- Wymieszać śledzie z musztardą, oliwą i pieprzem, ułożyć z nich niewielkie porcje, każdą z nich otoczyć wianuszkiem posiekanej cebuli, ogórków i grzybków marynowanych - jak klasycznego tatara.
- Można ozdobić każdą porcję połówką przepiórczego jajka ugotowanego na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz