niedziela, 14 stycznia 2018

Cynamonowe kopytka zapiekane

Cynamonowe kopytka zapiekane

Składniki

  • ser biały chudy 50 dag
  • jajka 4 sztuki
  • mąka 15 dag
  • cukier 4 łyżki
  • masło 4 łyżki
  • cynamon szczypta
  • sól pół łyzeczki
  • bułka tarta 2 łyżki
 

Przygotowanie

 
Ser biały zmielić.
Białka z 2 jajek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Do sera dodać 2 żółtka i mąkę. Na koniec dodać ubite białka. Wyrobić ciasto lekko podsypując mąką.

Uformować wałeczki i pociąć na kawałki. Gotować krótko od wypłynięcia w osolonej wodzie ( pół łyżeczki soli).

2 żółtka utrzeć z cukrem. 
Masło roztopić i wystudzić.
2 białka ubić na sztywną pianę.
Do żółtek dodać masło i cynamon. Na koniec połączyć z białkami.

Kopytka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem i posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20-25 min 160 stopni.
 
źródło: https://smaker.pl/przepis-cynamonowe-kopytka-zapiekane,126139,kasia-p.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz