Składniki
- 250 ml mleka
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko
- Około 100 ml wody gazowanej (dzięki niej nasze naleśniki będą bardziej chrupkie)
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Łyżka oleju
- Sól
- Masło, margaryna lub olej do smażenia
Przygotowanie
Mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól, łyżkę oleju i wody miksujemy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na około 20 minut. Jeśli po tym czasie wydaje nam się, że jest ono za gęste dolewamy stopniowo trochę wody gazowanej i miksujemy.
Kluczem do udanych naleśników jest dobra, teflonowa patelka, która musi zostać dobrze rozgrzana. Wylewamy na nią ciasto (u mnie jest to objętość małej chochelki do zupy, czyli około 50 ml) smażenia możemy natłuścić patelkę odrobiną tłuszczu (jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardzie chrupkie naleśniki) ale nie jest to konieczne ponieważ dodaliśmy do ciasta olej.
Najlepiej smakują z ulubionym dżemem i owocami.
źródło: https://smaker.pl/przepis-nalesniki,126105,patigotuje.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz