Składniki
- ciasto francuskie - 1 opakowanie ( wystarcza na ok. 9 tostów )
- polędwica drobiowa ok. 4 - 6 plastrów
- ser żółty 4 - 6 plastrów
- jajka 5 szt.
- musztarda jałowcowa ostra firmy Ankor ( inaczej musztardy z Konika) 4 łyżeczki
- sól i pieprz
Przygotowanie
Z ciasta francuskiego wycinamy 4 duże kwadraty ,w miseczce roztrzepujemy jedno jajko i smarujemy pędzelkiem każdy kawałek ciasta.
Następnie na każdy kwadrat układamy plastry sera , smarujemy musztardą i układamy plastry szynki.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze tosty i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy 10 minut z funkcją góra - dół.
Wyjmujemy tosty z piekarnika i wbijamy na wierzch po jednym jajku (najlepiej wbić jajko do szklanki ,małego kubeczka i wylać na tosty).
Następnie zapiekamy je kolejne 10 minut w piekarniku z tą sama temperaturą i funkcją grzania.
Kiedy tosty są już gotowe, doprawiamy je i posypujemy plastrami pora lub szczypiorku.
źródło: https://smaker.pl/przepis-tosty-z-jajkiem-na-ciescie-francuskim,126128,alkakucharka.htmlNastępnie na każdy kwadrat układamy plastry sera , smarujemy musztardą i układamy plastry szynki.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze tosty i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy 10 minut z funkcją góra - dół.
Wyjmujemy tosty z piekarnika i wbijamy na wierzch po jednym jajku (najlepiej wbić jajko do szklanki ,małego kubeczka i wylać na tosty).
Następnie zapiekamy je kolejne 10 minut w piekarniku z tą sama temperaturą i funkcją grzania.
Kiedy tosty są już gotowe, doprawiamy je i posypujemy plastrami pora lub szczypiorku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz