Składniki
- 125 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 2 jaja (oddzielone białka od żółtek)
- 100 ml mleka
- 125 g ricotty
- 100 g borówek
- oliwa i masło - do smażenia (ja smażyłam na suchej patelni)
- jogurt grecki i miód
Przygotowanie
W dużym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól a następnie przesiać.
Dodać cukier.
Na środku zrobić wgłębienie, wlać do niego żółtka jajek*** i cały czas mieszając, dodawać powoli mleko.
*** ja żółtka wymieszałam z połową mleka dzięki czemu szybciej zaczęło powstawać gładkie ciasto.
*** ja żółtka wymieszałam z połową mleka dzięki czemu szybciej zaczęło powstawać gładkie ciasto.
Gdy ciasto już będzie gładkie i jednolite, dodać ricottę i borówki
W osobnej misce ubić białka i powoli, łyżka po łyżce, dodawać je do ciasta.
Na średnim ogniu rozgrzać patelnię (najlepiej taką z warstwą zapobiegającą przywieraniu) dodać łyżkę i łyżeczkę masła.
Gdy składniki połączą się ze sobą zacząć smażyć pankace'i.
***1 pancake to 2 łyżki ciasta.
Gdy składniki połączą się ze sobą zacząć smażyć pankace'i.
***1 pancake to 2 łyżki ciasta.
Smażyć 1-2 minuty z każdej strony (gdy na pancake'u zaczną się tworzyć malutkie bąbelki, przełożyć na drugą stronę).
Podawać z jogurtem greckim i miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz