Składniki
- kopiasta szklanka ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 500 g sera białego, przetartego przez sito
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- mąka pszenna do podsypania
Przygotowanie
Masa ziemniaczana będzie początkowo puszysta i delikatna, nie przejmujcie się tym, jak podsypiecie mąką, wszystko będzie ok. Delikatnie zróbcie wałek, wytnijcie ostrym nożem rąby i od razu siup do gotującej się wody. Jak zbyt długo będą czekały na stolnicy, to podczas gotowania mogą się rozpadać.
Już przerobiłam ten temat, więc wiem! ;)
Z tego przepisu kauczuki Wam nie wyjdą, pierożki będą mega delikatne, rozpływające się w ustach :)
Już przerobiłam ten temat, więc wiem! ;)
Z tego przepisu kauczuki Wam nie wyjdą, pierożki będą mega delikatne, rozpływające się w ustach :)
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy razem z masłem na puszystą masę, z białek ubijamy sztywną pianę.
Łączymy w misce ziemniaki, ser biały i żółtka z masłem, dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy pianę z białek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy delikatnie z masą ziemniaczaną, dosypując mąkę ziemniaczaną.
Następnie dodajemy pianę z białek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy delikatnie z masą ziemniaczaną, dosypując mąkę ziemniaczaną.
Powstałą masę ziemniaczaną przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, chwilę zagniatamy .
Z ciasta formujemy wałki o średnicy ok. 2,5cm, spłaszczamy je i kroimy w romby.
Przygotowane pierożki od razu wrzucamy do gotującej się wody, solimy ją - gotujemy około 3 minuty od chwili gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy je i podajemy polane przesmażoną na maśle bułką tartą lub śmietanką posypane cukrem.
Ziemniaków podałam ok. 1 kopiastą szklankę - z większej (np. 2x) ich ilości pierożki również wyjdą super (przy tej samej ilości pozostałych składników)
źródło: https://smaker.pl/przepis-pierogi-leniwe-obledne-przepyszne-i-mieciutkie,157344,kate85.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz