Składniki
- 0,5 kg mięsa różnego wędzonego np. boczek, żeberka,karkówka, kiełbasa.
- 0,5 kg łuskanego grochu
- pół pora
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren angielskich
- 1 łyżka soli
- 3 litry wody
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 100 g smalcu
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki majeranku
Sposób przygotowania przepisu:
- 1. Połowę mięsa wędzonego odkrawam i wkładamy do garnka.
- 2. Dodajemy por, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu.
- 3. Pozostałą część wędzonego mięsa kroimy w średniej wielkości kawałki i podsmażamy na połowie smalcu.
- 4. Dodaj przesmażone mięso do garnka.
- 5. Wsyp połowę opłukanego grochu.
- 6. Obraną cebulę drobno posiekaj i podsmaż na smalcu.
- 7. Obraną i pokrojoną marchew razem z cebulą dodaj do zupy. Gotuj 20 minut.
- 8. Następnie dodaj obrane i pokrojone w większą kastę ziemniaki. Wrzuć resztę grochu i majeranek.
- 9. Całość gotuje na wolnym ogniu aż groch zmięknie. Mięso ,które pozostało w całości wyjmuję, kroję na większa kostkę , podsmażam na patelni i dodaje do zupy. Doprawiamy do smaku octem i jeśli jest mało słona to solą.
Porady
Warto do zupy dodać najpierw połowę grochu, aby się rozgotował i zagęścił zupę,a resztę grochu dodać pod koniec gotowania,aby pozostał w całości.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/grochowka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz