wtorek, 30 stycznia 2018

Grochówka na wędzonce

Grochówka - Grochówka na wędzonce

Składniki

  • 0,5 kg mięsa różnego wędzonego np. boczek, żeberka,karkówka, kiełbasa.
  • 0,5 kg łuskanego grochu
  • pół pora
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren angielskich
  • 1 łyżka soli
  • 3 litry wody
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 100 g smalcu
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki majeranku

Sposób przygotowania przepisu:


  • wędzonka1. Połowę mięsa wędzonego odkrawam i wkładamy do garnka.
  • zupa2. Dodajemy por, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu.
  • wędzonka3. Pozostałą część wędzonego mięsa kroimy w średniej wielkości kawałki i podsmażamy na połowie smalcu.
  • zupa4. Dodaj przesmażone mięso do garnka.
  • zupa5. Wsyp połowę opłukanego grochu.
  • cebula6. Obraną cebulę drobno posiekaj i podsmaż na smalcu.
  • zupa7. Obraną i pokrojoną marchew razem z cebulą dodaj do zupy. Gotuj 20 minut.
  • zupa8. Następnie dodaj obrane i pokrojone w większą kastę ziemniaki. Wrzuć resztę grochu i majeranek.
  • Zupa9. Całość gotuje na wolnym ogniu aż groch zmięknie. Mięso ,które pozostało w całości wyjmuję, kroję na większa kostkę , podsmażam na patelni i dodaje do zupy. Doprawiamy do smaku octem i jeśli jest mało słona to solą.

Porady

Warto do zupy dodać najpierw połowę grochu, aby się rozgotował i zagęścił zupę,a resztę grochu dodać pod koniec gotowania,aby pozostał w całości.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/grochowka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz