Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek ( z dużych jajek)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/5 szklanki jasnego piwa
- 1/3 łyżeczki soli
- tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę a na końcu piwo. Zagniatamy ciasto. Jeśli będzie nam się przyklejać do rąk musimy wyrabiać je nieco dłużej. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
W dość szerokim garnku roztapiamy smalec.
Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki. Ciasto dzielimy na części i każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy bardzo cienkie płaty ( u mnie ok 1 mm). Radełkiem lub nożem kroimy je na paski (ok 6-7 cm). Na środku każdego paska robimy otwór, przez który przeplatamy jeden brzeg paska). Faworki wrzucamy partiami na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Ostudzone faworki posypujemy obficie cukrem pudrem.
źródło: https://smaker.pl/przepis-faworki-na-piwie,157136,dragonik7.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz