Składniki
- 6 jajek
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 200 g mąki tortowej
- mak (może być też zmielony)
- marmolada lub konfitura różana
- aromat migdałowy
Przygotowanie
Białka ubijamy na sztywno wraz szczyptą soli, a następnie wsypujemy cukier i ubijamy aż do momentu uzyskania jednolitej, jasnej masy. Następnie dodajemy żółtka wraz z aromatem i ubijamy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Wykładamy po łyżeczce ciasta i posypujemy z wierzchu makiem. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 10-12 minut. Po wystygnięciu łączymy ze sobą końcówki marmoladą.
źródło: https://smaker.pl/przepis-baletki-z-makiem-i-marmolada-rozana,126101,programistapogodzinach.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz