czwartek, 11 stycznia 2018

Baletki z makiem i marmoladą różaną

Baletki z makiem i marmoladą różaną

Składniki

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 200 g mąki tortowej
  • mak (może być też zmielony)
  • marmolada lub konfitura różana
  • aromat migdałowy
 

Przygotowanie

 
Białka ubijamy na sztywno wraz szczyptą soli, a następnie wsypujemy cukier i ubijamy aż do momentu uzyskania jednolitej, jasnej masy. Następnie dodajemy żółtka wraz z aromatem i ubijamy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Wykładamy po łyżeczce ciasta i posypujemy z wierzchu makiem. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 10-12 minut. Po wystygnięciu łączymy ze sobą końcówki marmoladą. 
 
źródło: https://smaker.pl/przepis-baletki-z-makiem-i-marmolada-rozana,126101,programistapogodzinach.html
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz