niedziela, 14 stycznia 2018

Drożdżowa baba cioci Zosi

Drożdżowa baba cioci Zosi

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • 1 żółtko + 1 całe jajko
  • drożdże 45 g
  • mleko 175-180 ml + 2-3 łyżki do smarowania ciasta
  • cukier 65 g
  • olej rzepakowy 60 ml
  • rodzynki 100 g + rum ( ew. zapach rumowy )
  • odrobina suchego maku + cukier puder ( do posypania )
 

Przygotowanie

 
Rodzynki zalewamy gorącą wodą, gdy namiękną, odlewamy wodę dolewamy łyżkę rumu lub zapach rumowy.
Drożdże posypujemy odrobiną cukru, rozcieramy, płynne dolewamy do przesianej mąki.
Potem dodajemy roztrzepane jajka, letnie mleko, olej, namoczone rodzynki z rumem i dokładnie wyrabiamy ciasto na gładką lśniącą masę.
Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Tortownicę 21-22 cm smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką i wypełniamy wyrośniętym ciastem. Po wierzchu nacinamy wzorki, smarujemy mlekiem i posypujemy lekko zmielonym makiem z cukrem pudrem.
Pieczemy w 180 C 20 minut, potem w 160 C jeszcze około 20 minut.
 
źródło: https://smaker.pl/przepis-drozdzowa-baba-cioci-zosi,157159,koral.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz