Składniki
- szpinak świeży- 2 opakowania po 30 dag
- ząbki czosnku- 5 szt.
- masło- 1 łyżka
- ziemniaki- 4-5 szt.
- bulion warzywny- 2 litry
- mleko- szklanka
- jajka- 5 szt.
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Bulion zagotuj. Cebulę i czosnek pozbaw łupin. Cebulę drobno posiekaj, czosnek pokrój w cienkie plasterki. Zeszklij na maśle bądź na oliwie. Szpinak umyj pod bieżącą wodą. Liście pozbaw ogonków. Do bulionu dodaj cebulę, czosnek i oczyszczony szpinak. Dołóż pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlej mleko. Gotuj pod przykryciem przez ok. 5-10 minut. Zdejmij z ognia i zmiksuj przy pomocy blendera na jednolity krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na ciepło z jajkiem ugotowanym na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz