Składniki
- 500 g mielonej piersi z indyka
- 3 łyżki otrębów (ja użyłam żytnich)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- pół pęczka koperku
- 1 jajko
- 300 ml wody
- 400 ml passaty pomidorowej
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso wrzucamy do miski, dodajemy do niego otręby, startą cebulę, rozdrobniony czosnek, rozmaryn, poszatkowany koperek i jajko, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wszystko dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy pulpeciki (jeżeli mięso klei się do dłoni, zwilżcie ręce zimną wodą), mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy je do wody i gotujemy pod przykryciem 5 minut, od czasu do czasu można je wymieszać. Wody będzie pewnie za mało, ale nie przejmujcie się tym. Następnie dolewamy do nich passatę, dodajemy cukier, sól i pieprz, wszystko gotujemy około 15 minut lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
źródło: https://smaker.pl/przepis-pulpety-z-indyka-w-sosie-pomidorowym,156924,kardamonovy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz