Składniki
- płatki owsiane- 20 dag
- miód- 2 łyżki
- masło- 1/2 kostki
- masa serowa:
- ser twarogowy mielony- 50 dag
- jogurt naturalny- 1 szklanka
- cukier- 1/2 szklanki
- żelatyna- 7 łyżeczek
- wierzch ciasta:
- suszone morele- 1 garść
- płatki owsiane- 1 garść
- gorzka czekolada- 1/3 tabliczki
- masło- 1 łyżeczka
Przygotowanie
żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wody. Masło podgrzej. Do masła dodaj płatki i miód. Wymieszaj. Masę owsianą wyłóż na blaszkę (tortownica o średnicy 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj. Ser zmiksuj z cukrem. W osobnym naczyniu połącz żelatynę z jogurtem. Połącz obie masy. Wyłóż masę serową na blaszkę. Morele pokrój w cienkie paski. Posyp wierzch ciasta. Ozdób płatkami. Czekoladę rozpuść, połącz z masłem. Udekoruj ciasto. Schładzaj w lodówce do czasu aż ciasto stężeje.
źródło: https://smaker.pl/przepis-sernik-na-zimno,126334,pobitegarybarbary.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz