Składniki
- 30 g słonych paluszków
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g mąki
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 100 g zimnego masła
- 175 g + 2 łyżki cukru
- sól
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 300 g serka twarogowego typu Philadelphia
- 500 g mielonego chudego twarogu
- 90 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Paluszki połamać na małe kawałki, odstawić. Posiekać drobno 50g czekolady. Mąkę, 1 łyżkę kakao, masło w kawałkach, 2 łyżki cukru i szczyptę soli zagnieść na kruszonkę. Dodać czekoladę i paluszki, odstawić do lodówki.
150g czekolady połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno dodając powoli 75g cukru. Żółtka utrzeć ze 100g cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać serek i twaróg, a następnie wsypać mąkę ziemniaczaną i pozostałe kakao. Następnie wlać roztopioną czekoladę. Na końcu dodać ubite białka.
Masę przelać do tortownicy. Wierzch posypać kruszonką. Piec ok. 60 minut.
źródło: https://smaker.pl/przepis-czekoladowy-sernik-ze-slona-kruszonka,126033,monialubi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz